Montering af 1-polet afbryder fra LK

Når der skal købes ind til montering af nye afbrydere og stikkontakter, kan det være svært at finde det rigtige materiel, hvis ikke man har prøvet det før. Der er mange forskellige dele, og de skal jo passe sammen, når el-installatøren skal sætte dem op.

Her får du en kort introduktion til de meste basale el-komponenter, der benyttes, når man skal montere en FUGA 1-polet afbryder.

Før selve den 1-polede afbryder kan monteres, skal der opsættes en bagdåse, trækkes kabel, mm.

Forfradåse

Forfradåse fra LK FUGA serien (vindtæt)
Forfradåse – LK FUGA

Forfradåser monteres i gipsvægge og andre lette vægge, hvor der er hulrum bagved. Som navnet antyder, så monteres den forfra efter vægge er etableret. Dette gøres ved at bore hul i den rette størrelse og montere dåsen. Nedenfor kan du se en video, som viser en komplet gennemgang af, hvordan man monterer en forfradåse.

Guide til montering af en forfradåse
Forfradåsen er blevet opdateret, så den nu bl.a. er vindtæt. Har du ikke installeret den nye version endnu, kan du se lidt omkring de nye egenskaber og muligheder her.

Når først forfradåsen er installeret, skal der monteres følgende:

  • Teknisk monteringsramme (rammen vist på billedet efter dåsen)
  • Selve afbryderen + tangent (på billedet vises en 1½ modul stikkontakt og afdækning)
  • Ramme efter eget valg (husk teknisk monteringsramme fås i to udgaver alt efter valg af ramme)
Her ses delene, der benyttes til en komplet 1½ modul FUGA stikkkontakt med LK FUGA Soft 63 design ramme

Indmuringsdåse

Som navnet antyder, så benyttes indmuringsdåser i vægge lavet af mursten, beton, leca – kort sagt massive vægge.

En indmuringsdåse monteres ved at bore hul i væggen, så der bliver plads til dåsen. Ligeledes skal der i massive vægge typisk fræses riller ud til kabler. Nedenfor kan du se LKs fine video, der viser hvordan en indmuringsdåse installeres.

Monteres af FUGA indmuringsdåse

Teknisk monteringsramme

Teknisk montageramme – LK FUGA

Når først dåsen i væggen er installeret i vægge, skal der monteres en teknisk monteringsramme. Monteringsramme er den samme uanset, om du skal montere på forfradåse eller indmuringsdåse.

Den tekniske monteringsramme kan monteres på to måder:

Torx 10 fastgørelsesskrue

1. Ved hjælp af FUGA fastgørelsesskruer til tekniske monteringsrammer. Denne løsning giver mulighed for at rette afbryderen til, hvis dåsen ikke sidder helt lige. Skal tilkøbes.

FUGA kløer - også kaldet klostykke
FUGA klostykke

2. Via klostykker der griber fast i  dåsen. De fleste indsatse fra LK leveres inkl. kløer. Specielt stikkontakter kan godt blive rykket løs, hvis der kun er benyttet klostykker ved montering.

FUGA afbryderskrue til FUGA indsatse
FUGA afbryderskrue

3. Med afbryderskruer der skrues fast bagerst i dåsen, hvor der er lavet huller til dette. Afbryderskruer skal tilkøbes.

Indsatsen: 1-polet afbryder

Selve den 1-polede afbryder ser ud som på billederne ovenfor. For at gøre afbryderen komplet, skal der tilkøbes en tangent (det er selve det stykke plastik, som du vipper op og ned, når du trykker på kontakten).

Ramme til afbryderen

FUGA Soft 63 design ramme

Når alt andet er monteret, klikkes rammen forsigtigt på. Der er lavet et lille indhak i rammen, som skal vende nedad. Indhakket kan benyttes, hvis rammen skal afmonteres, og det kan gøres ved hjælp af en skruetrækker med flad kærv.

Så er afbryderen monteret!

Se det store udvalg af rammer til LK afbrydere her

OBS: Du må gerne selv skifte en eksisterende afbryder ud til en anden. Du må også gerne skifte rammer og tangenter. Det er kun autoriserede el-installatører, der må etablere stikkontakter og afbryder nye steder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *